Rasestandard

Rasestandard for Puro Sangue Lusitano

TYPE Middelvektig (omkring 500 kilo) med rund overlinje og kvadratisk ramme.


HØYDE Middels høyde, skal måles ved manken med en målestav ved seksårs alder. Gjennomsnittlig høyde på hopper er 1,55 cm og for hingster/vallaker 1,60 m.


PELS De vanligste fargene er skimmel og utgaver av brun.


TEMPERAMENT Nobel, generøs og livlig, men alltid vennlig og lydhør.


BEVEGELSER Smidig, løftet, fremover, myk og svært behagelig å ri.


HOLDNING En naturlig evne til konsentrasjon, talent for arbeid med den høyere skole, samt mot og entusiasme for Gineta-øvelser (nærkamp, jakt, tyrefekting, arbeid med kveg, etc.).


HODE Velproporsjonert, mellomlangt, smalt og tørt med en underkjeve som ikke er for fremstående og ikke for lange kinnben. Fremstående og karakteristisk konveks neserygg, levende og uttrykksfulle øyne. Ører av normal størrelse, pene, smale og uttrykksfulle.


HALS Av normal lengde, buet og med smalt hårfeste. Smal ved festet til hodet, bredt feste ved skuldrene og perfekt plassert der manken forlenges av skuldrene uten noe konveksitet.


MANKE Lang og veldefinert med en myk overgang mellom rygg og hals, alltid litt høyere enn krysset. På fullvoksne hingster og vallaker er den dekket av fett og muskler, men alltid tydelig avgrenset.


BRYST Medium størrelse, dypt og velmuskulert.


BRYSTKASSE Lang, dyp og velutviklet. Ribbenene er festet til ryggraden i en skrånende vinkel og skaper en kort flanke.


SKULDERBLADER Lange, skrå og muskulerte.


RYGG Horisontal og veldefinert, gir en myk overgang mellom manke og lenderygg.


LEND Kort, bred og muskulert, svakt konveks og vel festet i ryggen og lenden der de former en harmonisk og sammenhengende linje.


KRYSS Sterkt og rundet, velproporsjonert, svakt skrånende og like bredt som det er langt. Konveks profil som harmonerer med hoftebena. Halefestet følger kryssets kurve og har langt, glansfullt og tykt hår.


BEN Frembena er muskulerte og harmonisk festet. Overarmene er rake og muskulerte. Tørre, brede knær. Tørre piper med veldefinerte sener. Tørre og relativt store kodeledd med lite hovskjegg. Kodene er lange og skrånende. Høvene er velproporsjonerte av bra kvalitet uten åpne linjer. Kort, konvekst bakparti med, korte, velmuskulerte lår. Bakkneet ligger på samme vertikale linje som hoftebenskulen. Relativt lange ben som plasserer haseleddet på linje med halefestet. Brede, sterke og tørre haseledd. Velvinklede bakben.


Lusitano

Foto: Renate Skeie